Snus og røyk

Snus

Tennene påvirkes av snusing i form av misfarginger. Misfargingene legger seg på tennene, men kan også sette seg i overgangen mellom tann og fylling og i sprekkdannelser i emaljen.

Der snusen bli lagt er oftest i slimhinnen under leppa. Der blir slimhinnen i første omgang rød og irritert. Etter hvert blir slimhinnen tykk, rynkete og hvit i fargen. Dersom man slutter vil slimhinnen bli normal igjen.

Snusen er et fremmedlegeme i munnen og den har en ru overflate som gnisser på tannkjøttet. Da trekker tannkjøttet seg tilbake og rotoverflaten på tanna blir blottlagt. Dette er en permanent skade, og tannkjøttet kommer aldri tilbake.

Snus øker også risikoen for utvikling av kreft i munnhule, spiserør og bukspyttkjertel.

Vi anbefaler at du prøver å slutte med snus. Det kan du lese mer om her:

Les mer …

Røyk

Tennene påvirkes av røyking i form av misfarginger på tennene og i fyllingskantene.

Røyking gjør at progresjonen ved tannløsningssykdom kan gå fortere. Videre gjør røyking slik at det er vanskeligere å behandle tannløsningssykdommen enn hos ikke-røykere.

Røyking kan føre til lungekreft, munnhulekreft, KOLS og hjerte- og karsykdommer. Ytterligere helseplager som følge av røyking er nedsatt fruktbarhet, nedsatt lungekapasitet, dårlig ånde og svekket smak- og luktesans.

Vi anbefaler at du prøver å slutte og røyke. Det kan du lese mer om her:

Les mer …