Au, det iser i tennene!

De fleste har en eller annen gang følt den ubehagelige isingen i tennene. Slitt emalje er ofte grunnen. Det er derfor en god grunn til å pusse tennene før du drikker juice og kaffe til frokost.

Her får du flere gode tips for å unngå ising.

Forebygge

Noen plager kan du forebygge med tannskyll og spesialtannkrem, noen får du rettet opp med en tur til tannlegen, mens andre må du legge om vanene dine for å holde i sjakk.

Pusser du tennene dine for hardt, kan du blottlegge for mye av tannen der nervene ligger under. Drikker du mye brus eller energidrikk, kan emaljen bli slitt, og veien inn til nervene kortere. Dette kan skape ising.

Lindre ising i tennene

Fluormunnskyllevann kan lindre ising. I tillegg kan du bruke tannkrem som er laget spesielt for å beskytte tannemaljen. Denne type tannkrem vil legge en tynn beskyttende hinne over tanna, og blokkerer dermed sprekker og porer.

For å kartlegge hvor problemet ligger, bør du kontakte tannlegen for en sjekk.

Den ubehagelige følelsen av ising i tennene kommer av at den delen av tannen som dekker nerven er eksponert. Du bør undersøkes av en tannlege eller tannpleier for å finne årsaken til isingen.

Hvorfor iser det i tennene?

Enten ved tap av emaljelaget eller ved at tannkjøttet trekker seg tilbake, kan du oppleve ising i tennene. Temperaturendringer eller visse typer mat (syrlig eller søt) kan føre til at det gjør vondt i tennene. Smerten går vanligvis over etter en kort periode.

Dentinet, altså vevet som ligger under emaljen, består av et stort antall porer eller kanaler som går fra tannens utside til nerven i sentrum av tannen. Når dentinet eksponeres, kan disse kanalene bli stimulert av temperaturendringer eller visse typer mat.

Du bør undersøkes av en tannlege eller tannpleier for å finne ut hvorfor det er ising i en tann. En tannlege\tannpleier kan se etter tegn på eksponering av dentin, og foreta tester for å fastsette årsaken til isingen. Enkelte ganger skyldes isingen hull eller tannkjøttsykdom. Dette kan behandles for å fjerne isingen. Andre ganger kan ising skyldes at emaljen er borte på grunn av sliping eller erosjon, eller tannkjøttet er trukket tilbake, noe som fører til at røttene eksponeres.

Hva kan gjøres?

Hvis isingen skyldes hull, kan det legges inn en fylling. Hvis tannkjøttsykdom er årsaken, kan en tannlege\tannpleier utføre en rensing av området.
Hvis årsaken derimot skyldes eksponering av dentinet, finnes det flere profesjonelle behandlinger samt hjemmebehandlinger som kan brukes for å redusere isingen.

  • Børste skånsomt og bruke mykere tannbørste.
  • Skylle med fluorskyll daglig inneholder 0,2 % fluor. F.eks ‘’Flux’’ munnskyll.
  • Bruke spesialtannkrem mot ising. F.eks..: ’’Sensodyne repair&protect’’, ‘’Zendium sensitive’’, ‘’Colgate pro-relief’’ tannkrem.
  • Unngå tannkremer som inneholder mye slipemidler
  • Ikke skylle ut tannkremen etter børsting, men la den virke i munnen.
  • Smøre spesialtannkrem mot ising på den følsomme tannhalsen, og la den virke på tannen.
  • Få behandlet tannhalsen med effektiv fluorlakk hos tannlege eller tannpleier.
  • Vær forsiktig med hvor ofte du spiser mat og drikke med mye syre (brus, juice, frukt) som etser emaljen. Prøv å innta slike produkter i forbindelse med måltid.
  • Ikke puss tennene rett etter inntak av sure matvarer og drikker. Emaljen er da mykere og kan lettere slipes ned.