Tannpuss morgen og kveld
- Tennene bør pusses minst 2 ganger om dagen. Det er det gul-hvite bakteriebelegget på tennene som skal pusses bort.
- Alle tenner har 5 sider og tannbørsten pusser bort bakteriene fra 3 av dem: utsiden, innsiden og tyggeflaten. For at de 2 siste sidene, skal bli rene må du i tillegg bruke tanntråd eller mellomromsbørster. Det gul-hvite bakteriebelegget kan føre til hull i tennene og betennelse i tannkjøttet.
- På tannbørsten bør du ha fluortannkrem. Hvis du ofte får hull i tennene kan du bruke fluorskyll i tillegg. Fluor styrker tennene og gjør bakteriene mindre aktive.
Oppretthold jevnlig kontroll
- For å slippe og huske på å bestille time til tannlegen/tannpleieren kan du be om å bli innkalt til kontroll halvårlig eller årlig. Tannlegen/tannpleieren vil ofte spørre deg om dette og anbefale hvor lenge det bør gå mellom hver kontroll.
Oppsøk hjelp tidlig
- Hvis du opplever smerter, ubehag, isinger, sårhet, blødninger eller munntørrhet bør du ta kontakt med oss, slik at vi kan finne ut av årsaken raskt. Hvis du mister en fylling er det best å få lagt en ny fylling, slik at det ikke blir hull der som den gamle fyllingen lå.
Sunt kosthold
- Et sunt og variert kosthold er viktig for helsen og tannhelsen din. Sukker er mat for bakteriene som lager hull i tennene. Derfor bør du begrense hvor mye du spiser av søtsaker, for eksempel kun på lørdager. Når du spiser noe sjeldnere smaker det også enda bedre.
- Måltidene bør være regelmessige og tennene bør få pause mellom måltidene. I pausene jobber spyttet med å nøytralisere munnen. Syreholdige drikker tærer også på tennene, og derfor bør du drikke vann når du er tørst mellom måltidene.
Unngå dårlige vaner
- Røyking og snusing påvirker tannkjøttet og øker risikoen for tannløsningssykdom, slimhinneforandringer og munnhulekreft. Røyking og snusing gjør også at tennene blir misfarget. Vi anbefaler at du prøver å slutte, og vi kan hjelpe deg.